Funderar du på vad du kan göra åt håravfall? Håret speglar vår allmänna hälsa och har alltid varit en symbol för skönhet, hälsa, styrka och framgång. Men att ha ett tjockt, friskt hår är ingen slump. Detta beror på att hårväxt och volym inte bara är en upplevd återspegling av vår status gällande näring och hälsa, utan verklighet:

Vid brist på något viktigt näringsämne (aminosyror, vitaminer eller mineraler), allokerar kroppen alla tillgängliga mikronäringsämnen till de fundamentala processer som krävs för att upprätthålla liv. Eftersom hårväxt är en icke-vital funktion, avstår kroppen från att bistå denna process och använder tillgängliga näringsämnen för att upprätthålla andra.

Resultatet: mindre underskott av vissa aminosyror, vitaminer, eller mineraler behöver till en början inte betyda några problem. Däremot får inte håret längre några av de byggstenar som behövs för att det ska växa.

Järnbrist är lätt att känna igen: även med järnnivåer i blodet som enligt kliniska normer fortfarande anses tillräckliga har diffust håravfall observerats som en indikator på brist. Järnbrist är särskilt vanligt hos kvinnor: 75 % av alla kvinnor mellan puberteten och klimakteriet uppvisar järnbrist.1

Med tillskott av järn har dessa brister visat sig kunna försvinna inom en period av några veckor.

Håravfall och torrt, matt hår är en tidig indikator på näringsbrist. Håravfall pekar inte bara på järnbrist, utan är även en indikator på att andra vitaminer och aminosyror saknas.

Aminosyror: Hårets byggstenar

Hår består till stor del av de svavelhaltiga aminosyrorna cystein och metionin. De hjälper till att bygga hårkeratin och även binda individuella keratinfibrer i håret.

Cystein och håravfall

För att kunna växa, kräver hårrötterna (“folliklarna”) de två svavelhaltiga aminosyrorna samt C-vitamin, E-vitamin och mineralerna järn, zink och koppar.

Cystein: en grundläggande byggsten i hår

Extra tillskott av cystein, i kombination med pantotensyra (vitamin B5) och hirskärneextrakt, har visat sig vara mycket effektiv för kvinnor med diffus, androgen alopeci (håravfall).

I en tysk studie där kvinnor med diffust håravfall tog 400 mg av hirskärneextrakt, cystein och pantotensyra, återställdes hårväxten till normala nivåer inom endast tre månader. Hirskärneextrakt är rikt på kisel och verkar ha hårväxtstimulerande komponenter. Studien var placebokontrollerad och resultaten är statistiskt signifikanta. Detta innebär att resultaten anses tillförlitliga. 2

Metionin för starkt hår och naglar

Metionin, den andra viktiga svavelhaltig aminosyran, bildar svavelkedjor som utgör den grundläggande strukturen i hud, naglar, och framförallt hår. En italiensk studie har funnit att intag av metionin kan främja frisk hårväxt. 3

Vid tillväxtproblem som gäller hår och naglar, rekommenderas intag av svavelinnehållande aminosyror som cystein och metionin tillsammans med zink och B-vitaminer. 4
Dr. Uwe Gröber, Pharmacist and Author

Arginin och friskt hår

Arginin är en semi-essentiell aminosyra som är speciellt viktig för cirkulationen. Arginin tillhandahåller föreningen NO (kväveoxid) som ger de små blodkärlen signalen att vidga sig. Endast med rätt utvidgning kan dessa blodkärl transportera nödvändiga blod- och näringsämnen till vävnaderna.

Cirkulation är också viktigt för hårväxt, enligt en studie som nyligen genomförts under 2013. 5

Vitaminer och mineraler för att stödja hårväxt

Järnbrist: en vanlig orsak till håravfall

Aminosyror och håravfallCirka 75 % av alla kvinnor mellan puberteten och klimakteriet har en bevisad järnbrist. 6 Även nivåer av järn som inte bedöms som brist kan leda till överdrivet håravfall.

Bra källor till järn är rött kött (nöt, fläsk eller älgkött), och spenat. De som inte konsumerar mycket nöt- eller fläskkött visar sig ofta ha låga nivåer av järn. Särskilt kvinnor rekommenderas att äta en järnrik kost. I vissa fall av alopeci, kan det hjälpa att komplettera den dagliga kosten med järn.

Vitamin E: 50 % har ett underskott – tillskott kan bromsa håravfall

E-vitamin är ett fettlösligt vitamin som spelar en viktig roll vid cellintegritet och skyddar känsliga celler i hud och hårsäckar. Cirka 50 % av befolkningen, både män och kvinnor, får inte i sig lägsta rekommenderade dagliga intaget av vitamin E. Och den statistiken återspeglar inte utvecklingsländerna. I stället återspeglar resultatet den tyska nationella konsumtionsstudien från 2008, en statligt sponsrad studie på 20.000 tyskar.

Bland annat resulterar ett underskott av E-vitamin även i försämrad hårväxt. En åtta månaders studie fann att tillskott av E-vitamin ökade hårväxten bland deltagarna med i genomsnitt 42 %. 7

C-vitamin

Cystein är nödvändigt för hårets tillväxtÄven C-vitaminbrist är mycket vanlig i Tyskland. Inom alla befolkningsgrupper uppvisar ungefär var tredje person ett underskott på C-vitamin och får inte det rekommenderade dagliga intaget av 80 mg. C-vitamin spelar en viktig roll i syntesen av keratin och är därför en viktig faktor för friskt hår, hud och naglar.

Biotin

Biotin är ett vattenlösligt B-vitamin. Det är särskilt viktigt vid celldelning (mitos) och i cellernas ämnesomsättning. Symtom på biotinbrist inkluderar torr hud, alopeci och skallighet.

Zink

Zink är ett av de viktigaste spårämnena då det är involverat i mer än 200 olika metaboliska processer. Zinkbrist orsakar en rad olika symptom, inklusive ökat håravfall. Zink spelar en viktig roll vid bildandet av keratin, den viktigaste komponenten i hår, hud och naglar.

Alopeci orsakat av zinkbrist kan lätt vändas genom tillskott av mineralet (ca. 10-15 mg/dag).

Koppar

Koppar är ett annat mineral som är avgörande för hårväxt, och i synnerhet hårfärg. Vid kopparbrist, bryts håret lätt och förlorar sin färg och glans. Kopparbrist – precis som brist på zink, järn eller vitaminer – kan relativt enkelt korrigeras med näringstillskott eller kostförändring.

Druvkärneextrakt

Druvkärnextrakt innehåller procyanidiner. Dessa växtbaserade substanser förbättrar cirkulationen och har goda antioxidativa egenskaper. Dessa effekter kan bidra till ett bättre skydd för känsliga hårrötter och förbättrad näringstillförsel. Företaget Inneov har framgångsrikt testat flera kombinationsprodukter som innehåller druvkärnextrakt, men har inte publicerat resultaten.

Håravfall under och efter graviditet

Under graviditet behöver en kvinna dubbelt så mycket vitaminer och mineraler som normalt. Men bara 20 % mer energi (kolhydrater och fett) krävs. En strikt diet bestående av mycket frukt, grönsaker och magert kött som inte bibehålls under graviditeten, kan resultera i håravfall som ett symptom på näringsbrist.

Under graviditet fortsätter kroppen att prioritera funktioner enligt principen högsta prioritet först. Fostret är prioritet nummer ett, modern prioritet nummer två. Och moderns hår kommer sist.

Hur lång tid tar det för tillskottet att verka?

hårväxt med amiosyrorFör att uppskatta hur lång tid det tar för tillskott av viktiga aminosyror och hårvitaminer att ge synliga resultat, låt oss ta en närmare titt på hårväxtprocessen. Hårtillväxten sker i tre faser (“hårcykeln”):

  1. Anagena fasen: tillväxtfasen av den nya hårroten. Hår växer i huden. Denna tillväxtfas varar mellan två och sex år och mer än 85 % av håret ska vara i den anagena fasen vid någon tidpunkt.
  2. Katagena fasen: en övergångsfas som bara varar några veckor. Håret slutar växa och follikeln krymper. 1 % av håret är i denna övergångsfas.
  3. Telogena fasen: vilofasen där håret inte längre växer och det har lossnat från follikeln. Hårstrået förblir förankrat i huden via roten. Denna fas varar två till fyra månader. Inte mer än 15 % av håret bör vara i denna slutfas.

Resultatet: Även om du lyckas korrigera brist på vitamin eller aminosyra i dag, kommer du att fortsätta att förlora håret i minst ytterligare två till fyra månader, eftersom det tar så lång tid för hår som dött före tillskott att falla av. Du kan därför inte förvänta dig att se några synliga resultat förrän efter två till fyra månader.

Eftersom hårcykeln är relativt långsam och känslig, rekommenderar många experter tillskott av en multi-produkt, så att olika brister kan åtgärdas på en gång. Att försöka se vilka vitamin som fungerar på individuell basis är alltför tidskrävande.

Read more here!

Which nutritional supplements stimulate hair growth?

Good compositions and high quality raw materials for under 30 Euros! These products are recommended for greater hair volume.
Read more here!

Bibliografi:

  1. (please see German National Consumption Study 2008, part 2, Attachment tab. “Iron”)
  2. Trüeb R.M.: Systematic approach to hair loss in women, Journal of the German Society of Dermatolgy 2010; 8 (4): 284- 297
  3. Alonso, L. & Fuchs, E.; “The hair cycle”; Journal of Cell Science, 2006; issue 119, pages 391-393
  4. Gröber, Uwe; “Orthomolecular Medicince”; 3. Edition.; p. 192
  5. Saini, R. & Zanwar, A. A.; “Arginine Derived Nitric Oxide: Key to Healthy Skin”; Bioactive Dietary Factors and Plant Extracts in Dermatology”; 2013, pages 73-82
  6. Results Report German National Consumption Study, Part 2, 2008
  7. Ling et al., School of Pharmaceutical Sciences, Malaysia. Not published due to patent rights
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr