L-arginin är känt för sina egenskaper med avseende på blodkärlens utvidgning och blodtrycksanpassning. 3 000 mg L-arginin i kombination med vitamin B6, B12 och folsyra kan bidra till att sänka högt blodtryck. I kombination med tallbarkextrakt har L-arginin visat sig vara en effektiv, naturlig potenshöjare. Aminosyran L-arginin spelar också en viktig roll när det gäller att stärka människans immunsystem.

Nu har det forskats på en annan användning av L-arginin: att använda den som en ingrediens i tandkräm och att se effekterna på tandplack och parodontit. Resultaten från en studie utförd under ledning av professor Alexander Rickard vid University of Michigan 2015 ser lovande ut.

1 I labbförsök har L-arginin i stort sett kunnat neutralisera utvecklingen av plack och avsevärt minska bakterietillväxt.

Framtida användningsområden kan vida överstiga användning i tandkräm, eftersom plack är en biofilm, som liknar andra biofilmer som finns på sjukhus. Mer än 50 % av alla infektioner på ett sjukhus kan spåras tillbaka till biofilmer.

Även om den enda fördelen är förstärkt förebyggande av parodontit genom användning i tandkräm, skulle detta innebära en stor förbättring för hälsan. 24 procent av amerikanerna i USA har obehandlad karies. Cirka 39 procent av amerikanerna i USA lider av mild till måttlig parodontit. Bland äldre vuxna ökar den siffran till två tredjedelar av befolkningen.

Källa:

  1. Rickard, A., et al. “L-Arginine Destabilizes Oral Multi-Species Biofilm Communities Developed in Human Saliva”; 2015; DOI: 10.1371/journal.pone.0121835
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr