L-cystein är en aminosyra som innehåller svavel. Den kan bildas i kroppen från metionin, som också är en svavelhaltig aminosyra. Eftersom cystein lätt kan oxideras till cystin, är den stabila formen av L-cystein, N-acetylcystein (NAC), att föredra som kosttillskott.

NAC är också grunden för glutation, som är en kombination av de tre aminosyrorna cystein, glycin och glutaminsyra. En kombination av tre aminosyror kallas “tripeptid”.

Användningsområden

L-cystein för hårväxt

Cystein och hårväxtCystein är en grundläggande beståndsdel i syntesen av kollagen. Kollagen är i sin tur det viktigaste ämnet för produktionen av keratin i håret. Kollagen krävs också för att stödja frisk hud och friska naglar.

En studie på kvinnor som led av diffusa håravfall fann att tillskott av cystein i kombination med hirskornextrakt och pantotensyra kan bidra till en normal hårväxt efter bara tre månaders behandling.1

Läs mer här!

Vilka är de viktigaste näringsämnena för friskt hår?

L-cystein, järn, kisel, L-arginin, zink, biotin, pantotensyra. Dessa behöver håret för att växa!
Läs mer här!

Cystein för cellernas integritet och spermakvalitet

Cystein och spermiekvalitetCystein är det direkta förstadiet till glutation. Tripeptidglutation är en av de kraftfullaste antioxidanterna och skyddar celler från oxidativ stress.

Allmänna studier har utförts för att avgöra effekterna av glutation på immunförsvar och åldringsprocesser. På senare tid har ytterligare studier fokuserat på effekten av glutation på spermiernas utveckling. Dessa studier har visat att tillskott av glutation avsevärt kan förbättra spermiernas utveckling. 2 En studie med manliga studenter mitt under examen visade att stress bidrar till låga glutationsnivåer i sädesvätska och låg kvalitet på spermierna. 3

Läs mer här!

Hur kan jag öka sannolikheten för en graviditet?

Förutom L-cystein, har andra aminosyror, vitaminer och antioxidanter tydliga positiva effekter på sannolikheten för en graviditet.
Läs mer här!

Dosering

Vid hosta rekommenderas i allmänhet en dos NAC på 600 mg per dag som medicin för att lösa slem. Se till att vara uppmärksam på doseringsrekommendationer av läkemedel.

För långtidsbehandling, rekommenderas en dos av 50-100 mg L-cystein. Aminosyran finns tillgänglig som säkert näringstillskott.

Biverkningar

I form av N-acetylcystein (NAC), stimulerar cystein produktion av sekret och upplöser därmed slem. För att lindra hosta används det främst som slemlösande. När du använder slemlösande, tänk då på att inte ta hostdämpande samtidigt.

L-cystein tolereras bra när det tas i de långsiktiga doser som anges ovan och även vid doser över 500 mg.

Bibliografi:

  1. W. Gehring, M. Gloor; Das Phototrichogramm als Verfahren zur Beurteilung haarwachstumfördernder Präparate am Beispiel einer Kombination von Hirsefruchtextrakt, L-Cystin und Calciumpanthotenat; Zeitschrift für Hautkrankheiten, 2000; 75(7/8):419-423 (Fototrichogrammetoden som utvärderingsmetod av hårtillväxtstimulerande sammansättningar med hjälp av t.ex. en kombination av hirskornextrakt, L-cystin och kalciumpantotenat, Tidskrift för hudsjukdomar)
  2. Lenzi A, Culasso F, Gandini L, et al. Placebo-controlled, double blind, cross-over trial of glutathione therapy in male infertility. Hum Reprod 1993; 8:1657-1662
  3. Eskiocak S., Gozen A.S., Yapar S.B., et al.; “Glutathion- und freie Sulfhydrylkonzentration im Samenplasma gesunder Medizinstudenten während und nach Pruefungsstress”; Hum Reprod 2005; 20(9):2295-600 (Glutation och fria sulfhydrylkoncentrationer i sädesplasma hos friska läkarstudenter under och efter examensstress”)
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr