Metionin är en svavelhaltig aminosyra. Svavel är en viktig byggsten i människans brosk. Studier har visat att brosket hos individer med friska leder har tre gånger så hög svavelhalt som leder hos vuxna människor som lider av artros.1

Låga svavelnivåer kan bero på otillräckligt med svavel i kosten eller ineffektiva metaboliska svavelprocesser. Metaboliska rubbningar orsakas ofta av brist på vitaminer och spårämnen. En annan bidragande faktor är att många läkemedel som används för att behandla artros dessutom binder svavel. Svavelbrist är alltså en oundviklig följd av artros.

Men betyder det att tillskott av svavel i form av aminosyran metionin kan lindra artros?

Ja, metionin kan bidra till att minska smärtsam artros precis som smärtstillande medel, enligt en amerikansk studie. 2 I denna studie fick två grupper med 30 patienter vardera antingen traditionellt smärtstillande medel mot artros eller metionin. Studien varade i åtta veckor. Efter bara fyra veckors behandling, rapporterade bägge patientgrupperna symtomförbättringar. Efter åtta veckors behandling, var dessa förbättringar ännu större. Det fanns ingen skillnad i förbättringsnivåer mellan den grupp som fått smärtstillande och den som fått metionin!

Den stora fördelen med metionin är att det i många studier där det har använts hittills inte har dokumenterats några biverkningar.3 Å andra sidan misstänks att smärtstillande medel avsevärt ökar risken för hjärtinfarkter vid långvarig användning.

Se här vilka aminosyror, aminosocker och vitaminer förutom metionin som är viktiga för frisk broskmetabolism.

Letar du efter ett näringstillskott som stöder friska leder? Här har vi jämfört de förmodligen fem bästa produkterna. Flera av dem innehåller också metionin.

Bibliografi:

  1. Soeken KL. et al.; “Safety and efficacy of S-adenosylmethionine (SAMe) for osteoarthritis”; Journal of Family Practice, 2002; 51: 425-430.
  2. Maccagno A et al.; “S-Adenosylmethionine in the treatment of osteoarthritis”; Am J Med. 1987 Nov 20; 83(5A):72-7.
  3. Ursini F et al.; “Alternative and Complementary Therapies” 2009; 15, issue 4:173-177
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr