Homocystein är en biprodukt från metioninmetabolism. Det är således en normal, vanlig substans som produceras regelbundet, men som måste brytas ned ordentligt. Höga nivåer av homocystein i blodet kan leda till skada på kollagenstrukturen i blodkärlen. Det finns ett direkt samband mellan förhöjda homocysteinnivåer och ökad risk för ateroskleros (åderförkalkning).

Vitamin B6, vitamin B12 och folsyra (vitamin B9) har stor betydelse vid nedbrytningen av homocystein. Även betain är en viktig bidragsgivare. Förhöjda homocysteinnivåer observeras i allmänhet när minst en av de tre B-vitaminnivåerna är låga.

Och vitamin B-brister är vanligare än medierna vill få er att tro:

  • cirka 80 % av äldre vuxna lider brist på folsyra;
  • de andra ca 20 % får inte tillräckligt med vitamin B6 eller vitamin B12 genom den vanliga kosten.

Detta är inte enstaka resultat, utan resultaten av en systematisk studie av 20.000 tyskar på uppdrag av den federala regeringen.1

Intag av respektive B-vitaminer leder inom bara några veckor till en stadig minskning av homocysteinivår i blodet och är därmed en viktig primär förebyggande åtgärd.
Burgersteins Handbook nutrients, 12. edition, p. 417

Du kan få dina homocysteinnivåer kontrollerade genom ett blodprov som skickas till laboratoriet för analys. Värden under 10 ng/mmol är normala. Högre värden redovisas som förhöjda Ett patologiskt tillstånd med avseende på homocysteinmetabolism benämnes “homocysteinemi“.

Förr ansågs endast en hög kolesterolnivå vara förstadium till hjärt- och kärlsjukdomar, i dag är även nivån av homocystein i blodet erkänd som en viktig indikator på kärlhälsa.

  1. German national consumption study 2008, Findings report part 2, attachments
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr