Dessa sju myter hörs ofta bland par som vill bli gravida. Till stor del är de helt ogrundade. 1

Man kan endast bli havande på dagen för ägglossning

Falskt. Spermier kan överleva ungefär 72 timmar, ibland ända upp till fem dagar, i könsorganen. Samlag två eller tre dagar före ägglossningen kan således fortfarande resultera i en framgångsrik befruktning. Efter ägglossningen, färdas ägget i äggledarna i ca 24 timmar. Så du har fortfarande möjlighet att bli befruktad 24 timmar efter ägglossning.

Menstruationscykler är alltid 28 dagar

Varaktigheten av menstruationscykler kan variera mellan 24 och 36 dagar, beroende på den enskilda kvinnan. Vissa kvinnor har regelbundet en relativt lång eller kort cykel; för andra kan menstruationscykeln variera från månad till månad. Myten om 28-dagarscykeln kan spåras till införandet av p-piller, eftersom hormonerna i p-piller artificiellt upprättar en 28-dagarscykel.

Att ha sex varje dag ökar dina chanser till graviditet

Det är inte säkert. Eftersom det ofta tar sex till tolv månader att bli gravid, är det bäst att ta det lugnt. Det är ingen mening för den manliga partnern att trötta ut sig eftersom hans spermier är livskraftiga tre till fem dagar i kvinnan.

Du kan inte bli gravid när du har mens

Även om sannolikheten för befruktning via samlag under menstruationen inte är särskilt hög, har vissa kvinnor ägglossning så tidigt som fyra dagar efter menstruation. Eftersom spermierna kan överleva upp till fem dagar i könsorganen, är det möjligt att samlag under menstruationen kan leda till graviditet.

Att håller upp benen efter sex ökar chanserna till graviditet

Teorin är att hålla upp benen och låta gravitationen göra sin del i att hjälpa spermierna på resan till livmodermunnen. Ingen forskning har gjorts för att bekräfta eller vederlägga denna teori. Så eftersom det inte kan skada, kan det vara värt ett försök!

Att äta ostron hjälper manlig fertilitet

Det finns en viss sanning i detta. Ostron innehåller höga halter av zink och aminosyror. Att inte få i sig tillräckligt med zink kan leda till låga nivåer av testosteron. Aminosyror kan absolut stimulera utvecklingen av spermier. Med tanke på dessa två faktorer, kan ostron faktiskt ha en positiv effekt på spermiernas utveckling. Var noga med att äta en balanserad kost som innehåller andra vitaminer och mineraler också.

En hälsosam kost är tillräckligt för att få alla nödvändiga vitaminer, mineraler och aminosyror

En hälsosam kost är ett teoretiskt begrepp som är svårt att uppnå i verkliga livet. Ett flertal studier i Europa och USA bekräftar att en stor del av befolkningen inte får tillräckligt med vitaminer och aminosyror. Brist på folsyra och D-vitamin är uppenbart hos 80 % av befolkningen. Järn, E-vitamin och C-vitamin är ytterligare näringsämnen som inte finns i tillräckliga mängder i vår kost. Samma sak gäller för de väsentliga omega-3-fettsyrorna, DHA och EPA, som hjälper till att reglera kolesterolnivåer och har en viktig roll i utvecklingen av nervvävnad. Det är inte många människor som följer näringsfysiologernas rekommendationer av två portioner fisk per vecka och fem portioner frukt och grönsaker per dag.

Brist på vitaminer, mineraler, eller omega-3-fettsyror ökar markant risken för komplikationer under graviditeten. Folsyrebrist under de första två veckorna av graviditeten ger en fyrfaldig ökning av risken för ryggmärgsbråck (ofullständig stängning av fostrets ryggmärgskanal). Fosterutveckling kan också påverkas negativt. Det rekommenderas starkt att gravida, både innan och under graviditet, strikt följer en hälsosam diet eller tar vitamin- och mineraltillskott.

  1. Fehring RJ, Schneider M, Raviele K (2006) Variability in phases of the menstrual cycle. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs 35: 376-384
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr