Taurin (2-aminoetansulfonsyra) är en svavelhaltig aminosyra som inte hör till gruppen bestående av 20 proteinogena aminosyror. Taurin syntetiseras i levern från cystein, metionin, och vitamin B6. Det är viktigt för små barn och för barn som är för tidigt födda.

Taurin är den näst vanligast förekommande aminosyran i intracellulär vätska (cytosol) och i samlingen av fria aminosyror. Glutamin är den aminosyra med högst koncentration. Näthinnan, centrala nervsystemet, lymfocyter och trombocyter (blodplättar) har en speciellt hög halt av taurin.

Energidrycken Red Bull® annonserar taurin som en av sina ingredienser. En burk av drycken (250 ml) innehåller ca. 1 g taurin. Emellertid beror inte den stimulerande effekten på taurin, utan på koffeinet som också ingår i drycken.

Egenskaper hos Taurin

Taurin är en stark antioxidant. Det är också involverat i nervimpulsöverföring, stabilisering av cellmembran och processer i immunförsvaret. Taurin är särskilt effektivt för att hämma oxidationen av lipider (fett) och är därmed i stånd att skydda näthinnan från oxidativ skada.

Taurin är en viktig del i sockermetabolismen för glykolys och gluconeogenes.

Ögon/skydd av näthinna

Fotoreceptorerna i näthinnan har den högsta koncentrationen av taurin av alla delar i nervsystemet. Det antas att taurin hjälper till att neutralisera oxidationen (förstörelsen) av fleromättade fettsyror (omega-3, DHA och EPA) i näthinnan och skyddar därigenom fotoreceptorerna. Utarmning av taurinlager i djurförsök ledde till nedbrytning av fotoreceptorer.

Tillskott av en daglig dos av 500-2 000 mg taurin rekommenderas därför i fall av åldersrelaterad makuladegeneration (AMD) eller åldersrelaterade katarakter. Dessutom bör tillskott även inkludera omega-3 fettsyror och antioxidanter och speciellt karotenoiderna lutein och zeaxantin.

Diabetes Mellitus

I jämförelse med friska individer, har diabetiker bevisligen lägre nivå av taurin. Extra tillskott av taurin kan därför ha positiva effekter på följderna av förhöjda blodsockernivåer såsom diabetesretinopati.

Immunförsvar

Celler i immunförsvaret (leukocyter, trombocyter) innehåller höga halter av taurin. Taurin kan därför stimulera aktiviteter i immunförsvaret såsom frisättning av interleukin-1.

1

Höjning av hjärtats slagvolym

Intag av ett gram taurin har visat sig öka slagvolymen i hjärtat med 20 % i återhämtningsfasen efter idrottsaktivitet. 2 Vissa idrottare dricker därför en burk Red Bull® efter träning.

Dosering av taurin

Farmaceuter och dietister rekommenderar doser mellan 200-500 mg dagligen för allmän profylax. Om du lider av diabetes, ögonsjukdomar, eller cystisk fibros, eller om du tävlingsidrottar, rekommenderas doser som överstiger 500 mg upp till maximalt 4 000 mg per dag. 3 Doserna, särskilt över 500 mg, bör spridas ut under loppet av dagen och tas mellan måltiderna.

Biverkningar

Liksom alla andra aminosyror, anses taurin rent allmänhet vara en säker aktiv ingrediens. Det är känt som ogiftigt och kan lätt lagras. Doser som överstiger 2 000 mg kan orsaka lätt magirritation (mycket sällsynt).

Epileptiker bör bara ta taurin under överinseende av en läkare då huvudvärk och illamående har observerats hos människor som lider av epilepsi efter extra tillskott av taurin.

Referenser:

  1. Gröber, U.; “Orthomolekulare Medizin” (Orthomolecular Medicine); 2008; pp. 204
  2. Bau, W., Weiss, M., “The influence of Taurine containing drink on cardiac parameters before and after exercise measured by echocardiography”, Amino Acids (2001), 20(1): pp. 75-82
  3. Gröber, Uwe; “Mikronährstoffe. Metabolic Tuning – Prävention – Therapie” (Micro-nutrients. Metabolic Tuning – Prevention – Therapy; 3rd Edition) 3. Aufl. 2011; S. 341
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr