L-tyroxin, eller levotyroxin som det ofta kallas, är en icke-proteinogen aminosyra som fungerar som ett hormon i kroppen. Liksom jod, är det en viktig del i metaboliska processer i sköldkörteln.

I motsats till de flesta andra aminosyror finns levotyroxin endast som medicin.

Användning av levotyroxin

Levotyroxin ordineras i fall av låg sköldkörtelfunktion (hypotyreos). Levotyroxin kan också användas som tilläggsbehandling i fall av överaktiv sköldkörtel (hypertyreos), under förutsättning att detta tillstånd framgångsrikt behandlas med tyreostatiska läkemedel.

Doseringen för nyfödda och småbarn är cirka 10 till 15 µg (mikrogram) per kilogram kroppsvikt. Olämplig behandling av hypotyreos hos nyfödda kan leda till försämringar i den psykiska och fysiska utvecklingen.

Vid långtidsbehandling ligger den dagliga dosen i allmänhet mellan 12,5 och 200 µg.

Levotyroxin kan också användas som ett diagnostiskt verktyg för att upptäcka rubbningar i sköldkörteln.

Om du tar levotyroxin i tablettform, bör du ta det på fastande mage och före frukost.

Biverkningar

Tillskott av levotyroxin kan öka energiomsättningen. Det bör dock noteras att levotyroxin aldrig ska betraktas som en “viktminskningsdrog”. En ökad risk för benskörhet har observerats hos postmenopausala kvinnor som får levotyroxinbehandling. Överdosering kan leda till allvarliga komplikationer såsom insulinresistens, och kan till och med leda till döden.

Läkemedelsinteraktioner av tyroxin

Tillskott av kalcium eller järn samtidigt som levotyroxin kan minska biotillgängligheten av medicinen.

1

Därför ska du inte ta järn eller kalciumtillskott under behandling med levotyroxin, eller se till att diskutera detta med din läkare innan du tar dessa tillskott.

Användningsutbredning

Levotyroxin är ett av de mest förskrivna läkemedlen. Bara läkare i Storbritannien föreskriver cirka 800 miljoner dagliga doser per år.

Viktigt: Information som presenteras här tjänar som allmän information och ersätter aldrig råd från läkare eller farmaceut. Levotyroxin är en receptbelagd medicin och eventuell användning bör ske under överinseende av en legitimerad läkare.

  1. Mersebach, H., Rasmussen, A. K., Kirkegaard, L., et al., Intestinal adsorption of levothyroxine by antacids and laxatives: case stories and in vitro experiments. Pharmacol. Toxicol. 84 (1999) 107-109.
Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr