I diskussioner om aminosyrakombinationer används termen “högt biologiskt värde” ofta. Vad exakt betyder denna term?

Biologisk värde (BV) är den vanligaste metoden för att fastställa och märka kvaliteten på proteiner.

Till skillnad från många andra mätningar, mäts biologiskt värde direkt i kroppen. Ett protein tas på fastande mage. Därefter görs mätningar för att bestämma kvävebalansen (hur mycket kväve stannar i kroppen jämfört med mängden som utsöndras).

Det biologiska värdet är ett index, och resultaten jämförs med BV av äggprotein, vilket är 100. Till exempel, om det krävs två gånger mängden av ett givet protein för att uppnå en jämn kvävebalans jämfört med den mängd äggprotein som krävs, har det specifika proteinet ett BV på endast 50.

Förklaring på bioligiskt värdeEn vanlig missuppfattning av det biologiska värdet är: siffran “100” för äggprotein betyder inte att 100 procent av de aminosyror som finns i äggprotein utnyttjas. Det är helt enkelt ett godtyckligt värde för att jämföra äggprotein med andra proteiner. Det finns många olika proteiner, och i synnerhet kombinationer av proteiner, som har ett högre biologiskt värde.

Biologiska värden visar hur effektivt ett livsmedelsprotein kan metaboliseras till ett protein som kroppen kan använda, och det i förhållande till äggprotein.

En annan viktig aspekt: om ett visst livsmedelsprotein saknar en av de nio essentiella aminosyrorna har det alltid ett biologiskt nollvärde. Till exempel innehåller inte gelatin tryptofan. Kroppen kan därför inte omvandla gelatin till ett protein utan hjälp av andra tillgängliga tryptofankällor.

Maximalt biologisk värde med proteinkombinationer

En av de essentiella aminosyrorna i varje givet protein är alltid den begränsande faktorn. Noggrann kombination av både djur- och växtproteinkällor kan uppnå ett biologiskt värde på upp till 136.

0
36 % ägg,

64 % potatis

0
70 % vassle,

30 % potatis/counter_box]

0
75 % mjölk,

25 % vetemjöl

0
60 % ägg,

40 % soja

Tänk på följande vid tolkningen av kombinationer: procentsatserna återspeglar de isolerade proteiner som krävs. Följaktligen uppnår inte 36 gram ägg och 64 gram potatis ett sådant bra BV. Snarare är det kombinationen av 36 g protein från ägg och 64 gram protein från potatis. Men för att få 10 gram protein från potatis, behöver du ungefär ett halvt kilo.

Share and help your friends!Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr